Det var dags för en företagsträff

Västernorrland, 25 maj 2020

Flera företagare kände att det var dags att träffas fysiskt och spåna vidare på idéer som bl.a. kläcktes på sista studieresa på Skottland. Efter en längre period av social distansering kändes det som en bra tid nu inför sommaren och med alla utmaningar vi befinner oss i att kunna hämta inspiration och lära av varann. 

Tyvärr hade inte våra norska företagare möjlighet att delta fysiskt. Däremot spelade vi in samtalet och delade via länk.

Själva resan började med lunch på Salteriet i Junibosand där Ewelyn och Niclas serverade deras populära fisksoppa i bästa vårväder ute på terrassen. Sen gjorde vi en avstickare till Lörudden där vi fick besöka Sillmans fiskaffär och det genuina Restaurang Lörudden som Niclas är engagerad i. Lörudden är ett idylliskt fiskeläge söder om Sundsvall som fortfarande används av fiskare.  

Under eftermiddagen körde vi vidare till Bröderna Bommen, ett lokalt hantverksölbryggeri, destilleri och bageri som ligger mitt i ett bostadskvarter utanför Njurundabommen. I den före detta bilverkstans lokaler finns nu en kreativ mötesplats för människor från när och fjärran. Katarina från Bröderna Bommen, säger att hon har haft en ökning av gäster under corona tiden eftersom många har hemmakontor i trakterna.

Efter en visning av lokalerna satte vi oss på innergården och fortsatte diskussionerna kring kommande sommaren och hur man ska tänka under rådande tider. De flesta företagare som är med i gruppen bedriver en verksamhet som ligger på landet. Det är ett stort plus säger Ewelyn, som har haft fler besökare än vanligt under maj månad. Fler personer hittar ut i naturen nu och vill undvika stadsområdet. Hon känner också att gästerna tar det lugnare och har mer tid än annars. 
 
Peter från High Coast Whisky nämner att det gäller vara redo för att kunna ta emot många gäster efter normalisering. Alla i gruppen är överens om vikten av att samarbeta med destinationsbolaget och hitta nya vägar att främja ”hemester”. De önskar att turistföreningar jobbar mer proaktivt och söker kontakt med företagarna för att utreda upplevelser tillsammans.   
Höga Kusten till exempel, jobbar mycket med ”Vyvandring“ där man rustar upp vandringsleder som leder till fina vyorter. Det gäller också att vi företagare är kreativa och kommer med förslag som ger mervärde till befintliga upplevelser som t.ex. fikakorg med lokala produkter, smakupplevelser för pilgrimer osv. 
 
Något som företagarna gillar mycket är den gemensamma karta som projektet tog fram under våren. Kartan utvecklades för att lyfta det unika terroir längs Nordens gröna bälte. Företagarna känner att kartan skulle ha en jättebra funktion för att sprida information till sina gäster om de olika platserna. 
– Kan vi visa upp en enkel karta som vi har på plats och länka till den digitala versionen, där resenärer kan lära sig mer om historia, råvaror och mycket mer, då kan vi även marknadsföra varandra och lyfta hela vägen från kust till kust. Det känns som en lösning som passar jättebra i tider där folk reser mest i sina trakter. 
 
Den korta utflykten till Västernorrland visade ännu en gång till hur viktig det är att träffas fysiskt och bolla idéer. Digitala samtal är bra men det är en viss magi som inte riktig hänger med när man syns via skärm. Det gäller att hitta balans och fortsätta med digitala och fysiska träffar även i framtiden. Tillsammans med företagare kommer projektet att vidareutveckla smakkartan och hjälpa företagarna att skapa mer storytelling & kunskap genom sina smakupplevelser.