Food Hackathon – 2019 – där passion för smak & terroir förenas på den 63:e breddgraden!

När: 4-5 november 

Plats: Hembygdsgården i Torsäng – Jämtland

Under årets Food Hackathon vill vi förena människor som brinner för vilda smaker och måltidsupplevelser! Det nordiska skafferiet har mycket att erbjuda och allt fler resenärer vill uppleva Wild Food i olika former och smaker

Årets Challenge: WILD FOOD – Tar din gäst tillbaka till naturen!

Hur går det till?
Vi ser till att du får mat och boende, en inspirerande miljö och tips från experter på det vilda köket. 
Du jobbar i ett team tillsammans med likasinnade deltagare och utformar en unik Wild Food upplevelse som du/ni vill jobba med i framtiden. Ni får 24 timmar och det bästa teamet vinner en reklamfilm produktion för sitt erbjudandet! Låter bra vad?

Kostar det något?
Projektet Mat och Dryck längs Nordens Gröna Bälte står för samtliga kostnader. Det betyder att du som deltagare får mat, workshops, råd från experter, boende och nätverkande helt utan kostnader.

 

Vad är en Hackathon?

En Hackathon är ett evenemang där kreativa individer samlas under 24 timmar och tillsammans förvandlar problem till något magiskt. 

Ordet Hack-athon kommer från programmeringsspråk, där Hack-are träffas för att programmera och inspireras av varandras färdigheter i att pitcha data under en given tid (Mara-athon). 

Challenge

Mat är så mycket mer än bara mat. Mat är en upplevelse som kan vara kopplat till kultur, historia, hälsa och mycket mer.  

Allt fler resenärer vill uppleva naturnära matupplevelser, något alldeles unikt och gärna instagramvänligt. De vill lära sig något nytt och dela med sig av sina upplevelser. I bästa fall blir resenärer din ambassadör och sprider budskapet utåt. Längs Nordens Gröna Bälte har vi de bästa förutsättningar för att kunna erbjuda upplevelser kring den vilda maten. Naturens skafferi har mycket att erbjuda och hitresande vill ta del av detta. 

Har du en idé om att förvandla en lokal produkt, aktivitet, historieberättelse eller liknande till en Wild Food upplevelse? Då är du den perfekta hackaren! (deltagare) Oavsett om du är kock, turism utvecklare, mathantverkare, produktdesigner, kommunikatör eller en med många kreativa tankar kring det vilda maten då är du välkommen att utveckla din idé tillsammans med deltagare från hela Nordens Gröna Bälte, alltså från Trøndelag till Höga Kusten.

Årets Challenge: WILD FOOD – Tar din gäst tillbaka till naturen!

Hur formar vi en helheltsupplevelse kring den vilda maten? Från första bemötandet till själva matupplevelsen samt återkoppling. 

Experter på plats

Niki Sjölund
Vildplockare & kock

 

Niki är uppväxt i södra Lappland med naturen som lekplats. Ett brinnande intresse för naturens råvaror kombinerat med arbete som kock på bland annat Ekstedt och Gro i Stockholm har lett fram till ett eget företag som plockar vilda växter åt ett antal svenska topprestauranger. Niki har dessutom skrivit boken Vildplockat där han samlat fakta om ett 70-tal växter.  

Källa: Natur& Kultur

Lena Flaten
Kock och inspiratör

 

En behöver inte prata länge med Lena Flaten för att dras med i hennes entusiasm. Berättelserna om marken, maten, livet och historien formligen forsar ur henne och det är verkligen härligt att ta ett kliv in i hennes verklighet för en stund.

Källa: #whereicomefrom

Eric Tornblad
Bokförfattare för friluftsmat

Här har vi en man som lever och andas friluftsliv! Eric Tornblad är författare till flera friluftskokböcker och älskar att laga mat utomhus. Eric har startad Sveriges första webbaserade utbildningsportal för friluftsliv och har videokanalen Mat och Uteliv på youtube     

Program

Föregående
Nästa

Varför en Food Hack?

Idée

Vi erbjuder en kreativ miljö med syfte att stödja entreprenörer och företag att kunna förverkliga idéer till nya produkter, tjänster och processer till färdiga erbjudanden till marknaden. Genom #FoodHack63 får du en unik möjlighet att skapa nya kontakter och utveckla idéer tillsammans med ett gäng kreativa människor.

Vem är vi?

FoodHack63 har tagits fram under projektet Creative Region of Gastronomy. Formatet har visat sig som succé i idée- och produktutveckling och utvecklas vidare i satsningen av Mat & Dryck längs nordens gröna bälte.

 

Fabienne Theiler

Ansvarig för Food Hackathon

fabienne.theiler@torsta.se
+ 46 70 245 27 30

Vår partner

interreg_Sverige-Norge_2016_SV_RGB